Sunday 30 January 2011

Jak zacit pestovat?

Pokud se rozhodnete pestovat wheatgrass, udelali jste velmi dobrou volbu,protoze wheatgrass patri mezi nejzdravejsi rostliny na teto zemi a obdari vas velmi silnou vitalni energii.Ale o ucincich pozdeji.

Jak zacit?Nejdulezitejsi je kvalitni zrno.V Cechach se zatim jevi psenice ozim z Country life jako kvalitni zdroj.
Pokud nemate kvalitni zrno, budete mit zbytecne potize s plisni a spatnou vyteznosti.

Dalsi vec je sehnat truhliky,coz je uz vetsi problem.Nezbyva nez je objednat ze zahranici,nejlepe z Uk,kde nejsou tak drahe.POkusime se najit nejlepsi zdroj.

Dalsim krokem je kvalitni puda,nejlepe organicka, v tomto smeru nemohu slouzit,protoze nejsem v Cechach a tak nevim co se nabizi na trhu,ale verim ze maly osobni pruzkum vse objasni. Ale existuje moznost pestovani bez hliny,o tom pozdeji.

PEstovani:
1.Zrni namocime na 10-12 hodin do vody,dobre propereme. Pokud mame truhlik velikost 50x30 cm,tak zhruba 500g zrni.
PO 12 hodinach scedime vodu a dame nejlepe do kliciciho sacku,zevesime nad drez nebo nejakou nadobu.

Pokud jsme obili zcedili rano,tak vecer je treba dobre proplachnout, zabranime tak okyseleni zrna,ktere by pozdeji zpusobilo plisen.
Druhy den rano totez a vecer znovu.2 x denne proplachujeme,az uvidime male klicky.Staci pul centimentru,i mene.
Pak je cas sazet.

Mame dve moznosti jak pouzit truhlik.Bud pouzijeme dva truhliky,jeden s dirkama a druhy bez,mezi ne vlozime neco abychom vytvorili mezeru.Nesmi to zahnivat,ja pouzivam cajove svicky:)
POkud prelejete,voda protece do druheho truhliku a nic se nedeje.

Druha moznost je pouzit jen jeden truhlik,zvlast vhodne pokud chcete pridavat extra mineraly(o tom pozdeji)zde musime byt opatrni se zalevanim,abychom neprelili,max 0.5 l denne,ale zalezi na pocasi,tak s to musi vyzkouset.Koreny musi byt stale bile,vlhke,krasne,ne nacucane vodou,zapachajici a hnijici.

Hlinu dame na dno a dobre ji zpracujeme aby v ni nebyly hrudky,staci tak tenka vrstva aby nebylo videt dno truhliku.Dobre "uplacat",povrch musi byt rovny.
Na hlinu rozlozime zrno,ve celkem silne vrstve.POkud mate mensi truhlik,musite propocitat kolik zrna.


Zrni pekne zarovname,a zalijeme vodou,prikryjeme bud novinama nebo plenou a pred to dame igelit aby to udrzelo vlhkost. Rano zalejeme vodou z konve,tak pul litr na truhlik,vecer staci rosit sprejem.V tomto stadui ma wheatgrass radsi chladnejsi teplotu,tak 18 stupnu a tmu.
Casto se tvori na korinkach male jemne chlouky o kterych si lide mysli ze je to plisen.Neni.Jsou to miniaturni korinky ktere klicek roztahne ve staze dostat vic vlhkosti ze vzduchu a je to znameni ze musime zvysit vlhkost.
Truhlik je ponechan ve tme po tri dny, treti den se papir odklopi a v zalevani se pokracuje stejnym zpusobem.

Pokud je zimni obdobi,nebudete mit zrejme potize s plisni,ale v lete se muze objevit plisen. Ma ruzne podoby,bile chomacky na zrnu ktere nevyklicilo,nebo dokonce bily povlak pripominajici bavlnu.Vsechny autority v oblasti wheatgrassu tvrdi ze tato plisen je neskodna,ja se tomu priklanim,protoze plisen ktera vznikne takto rychle nemiva spatny vliv na telo.Navic ta plisen se nikdy neukazala v krevnich testech lidi kteri wheatgrass uzivaji.
Nicmene pokud chcete plisen eliminovat,tak je treba mit zapnuty maly ventilator aby byla v mistnosti nejaka cirkulace vzduchu.
Je jeste vic triku,ale o tom pozdeji.


Svetlo:Pokud se nejedna o rostlinu jdouci do kvetu,neni treba UV svetlo,a pro posileni zelene barvy-chlorofylu postaci dokonce usporna 12V zarovka. Denni svetlo obarvi velkou cast truhliku,ale spatne pronika do husteho stredu,pro toto misto dobre poslouzi zarovka,a nic to nebude stat.Svetlo je studene,tak nebude vysusovat obili.

Obili se sklizi zhruba 10,11 dni po namaceni,at dosahne 20,22 centimetru.Vetsi obili uz zacina ztracet ziviny,tak je vhodne bud posekat cely truhlik najednou a mit ho v pytliku v lednici tyden,a nebo sekat truhlik postupne,tak ze zacnete cas kdyz ma treba 19,pak 20,21...zalezi kolik stavy chcete pit.

Nejlepe se sklizet nozem,rezat co nejniz,tam je nejvic zivin,ale pokud vidite plisen,tak staci posekat kousek nad tim.

Cim drive odstavite certve posekane obili,tim vice vitalni energie ve stave bude. Pokud budete mit wheatgrass posekany v lednici,ziviny se zachovaji,ale vitalni energie jde dolu.
POkud propadnete pestovani wheatgrassu plne,tak mam dalsi reseni.Staci vyhradit truhliku misto v lednici, a tak muzete drzet urodu cerstvou velmi dlouhou,v lednci neporoste,staci udrzovat vlhko a neni treba spechat s odstavenim.

Dalsi moznost je ze co nestihnete vypit cerstve tak zbylou stavu zamrazit v pytlikach na led.Mrazenim se sice cast znehodnoti,ale porad hodne zustane a wheatgrassove kostky ocenite kdyz nebudete mit cas nebo naladu na staveni,nebo budete chtit prekvapit sve pratele"divnym ledem" ve smoothie ktere jim naservirujete s vasim uzasnym salatem.
Take skvela zmrzlina v lete:)..A velmi vhodne pokud uz mate chuti travy az az,tak mrazena stava je jemnejsi,a prijatelnejsi pro telo..staci zkusit.

O pouziti a ucincich wheatgrassu zase priste:)

5 comments:

  1. Osobne bych rekl, ze psenice ozima z Country Lifu nic moc, i kdyz i ja sam ji obcas kupuju. K pestovani pouzivam hlinu bez chemie, da se koupit v Bauhausu. Je o neco drazsi, tusim kolem 160 Kc za 50 litrovy pytel. Vyrabi to firma Agro, univerzalni substrat Natura.

    ReplyDelete
  2. ktere obili bys rekl ze je lepsi?a co truhliky?

    ReplyDelete
  3. Díky moc Vojto za návod na pěstování ! :-)

    ReplyDelete
  4. Velmi Vám děkuji. Budu se těšit na další článek. Je super, že je tu někdo, kdo nám ukáže jak na to a předá zkušenosti.

    ReplyDelete
  5. Dobrý den, úplně vám s otevřenou hubou závidím že umíte vytvořit to o co se už měsíc marně taky snažím. Došel jsem k závěru že to smetí co mi doporučili z bioobchod.cz ( všem doporučuji vyhnout se této bandě podvraťáků ) u kvalitního obilí ani neleželo.. Nejdřív jsem to zasadil a výsledek byl ten že dlouho trvalo než to vylezlo a vylezla tak s bídou polovina, a to ještě celá vrstva semen byl durch prolezlá plísní divím se tomu že z toho něco vyrostlo, kupodivu nevypadalo že by to rostlinkám nějak vadilo.. potom jsem zkusil jen vyklíčit. No to bych nevěřil jak rychle a v jaké míře a podobu plísně to může chytit, bílý závoj z plastového cedníku který nešel ani urvat jak držel. I když jsem proléval ve dne v noci snad co hodinu tak stejně to kyslo a kdybych to nechal stát déle bjevil by se sliz i plíseň byl jsem zoufalý tak jsem i ty mírně nakyslé naklíčené semínka experimentálně snědl... no a nejsem si jistý ale asi mi z toho dobře nebylo.
    Mám k vám proto otázku. Prosimvás odkud berete semínka ? Já sním o tom aby se mi povedlo přesně to co máte na fotkách.. už jak jsem poprvé viděl téměř totožnou fotku tak mi to padlo do oka strašně moc toho chci také docílit. Zpočátku jsem si říkal : Aha sem blbec tam nemá být další vrstva hlíny na těch semínkách.. no i bez ní to chytlo tu samou plísnivou vatu.. takže jsem přesvědčen o tom že prostě to nejsou semínka ale nějaký odpad, bordel který je vhodný leda jako krmný.. Když mi poradíte kde sehnat ta správná semínka, pšenice či ječmene tak jakmile se dostaví úspěch tak jej zveřejním a samozřejmě s odkazem na vás a váš blog. Děkuji za pozornost a pěstu zdar ! Přeji hezký den a ať se daří. )

    ReplyDelete